fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Investointivaraa on

Loimaalla on vallalla käsitys, että ainoastaan käyttötalous on ongelma. Laskennallisesti saatavilla pienillä säästöillä voidaan 0-korkojen maailmassa perustella isojakin investointeja. Kustannusarviot kuitenkin usein karkaavat budjetistaan, jolloin oletettu pienikin säästö on menetetty. Onnellista oli, ettei kaupungintalon saneeraukseen sentään ryhdytty. Siihen kuviteltu 6-8 miljoonaa olisi matkan varrella tuplaantunut.

Katuverkon tyyppisen infran kunnossapito on tietenkin välttämätöntä. Katuosuuksittain tehtynä on samalla onnistuttu edullisesti uusimaan tarpeelliset putkistot, eikä pintoja tarvitse hetken välein kaivaa auki uudestaan. Suunnitteluvaiheessa ei näissä kuitenkaan ole kaikin paikoin onnistuttu. Risteyksistä on tullut ahtaita ja tarpeellisia parkkipaikkoja on menetetty.

Kiinteistöinvestoinneissa on Krottikoulu-projektin jälkeenkin tarkasti katsottava, miten nykyistä rakennuskantaa voi hyödyntää. Koulujenkin lakkautusten kuviteltu säästö tuntuu häviävän ennakoitua suurempiin muutoskustannuksiin muualla. Ajankohtaisesti erikoista on esimerkiksi Loimaan Veden useamman miljoonan satsaus uuteen toimistoon ja varastoon. 

Tragikoomista historiaa on kalliiden liikennevalojen ihannointi. Kun ympyrä ei sovi, niin ei se vaan sovi. Pitkin Eurooppaa kuitenkin on käytössä tuhansittain edullisia, keskiöltään matalia liikenneympyröitä. Raskas liikenne pystyy ne oikaisemalla ylittämään ja muut osaavat niitä kauniisti kiertää.

Konsultteja käytetään valmistelussa ja lopputulos voi siltikin olla mitä sattuu. Kaupungin uusi palkanlaskentakin maksoi huomattavan paljon ja sisältää edelleen karkeita virhetoimintoja. Puutteita on järjestelmässä tai sen koulutuksessa. Tällaista yhteisten rahojen hassausta ei mitenkään sovi hyväksyä.

Velkaantumalla investoiminen on toki mahdollista ja jopa hyvin perusteltua, jos julkisia velkoja ei koskaan tarvitse maksaa takaisin. Tässä oletuksessa keskuspankki lapioi määrättömästi rahaa markkinoille ja saa aikaan kunnon inflaation ilman korkojen nousua. Jos tällainen kummallisuus voi toteutua, velkaa pitäisi ottaa reippaasti ja rakentaa nopeasti mitä ikinä keksitään. 

Riskinä kuitenkin on, että vielä joskus kunnatkin ovat vastuussa veloistaan. Korot nousevat ja velkojen hoito käy raskaaksi. Tarpeettoman raskasta taakkaa ei pidä lasten maksettavaksi sälyttää. 

Pröystäilyä ei kaivata, mutta tarpeelliset kehitysasiat on hoidettava palveluja näivettämättä.

Meidän Loimaa

Teksti on julkaistu Loimaan Lehden Lukijoilta palstalla 3.6.2021