fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Meidän Loimaan ryhmäpuheenvuoro 13.11.2023

Marraskuun kaupunginvaltuustossa hyväksyttiin talousarvio vuodelle 2024 ja taloussuunnitelma vuosille 2025-2026. Meidän Loimaan ryhmäpuheenvuoron esitti varavaltuutettu Annareeta Vuorinen.

Osavuosikatsaus näyttää euroina tosi hyvältä ja loppuvuoden osalta voi edelleen nousta paremmaksi. Verojen kk-kertymät ovat kylläkin ihmeen arpapeliä. Samoin valtionosuuksien määräytyminen näyttää aiheuttavan kunnille suuria yllätyksiä.

Sivuutamme tässä puheenvuorossa investoinnit, toriremontit yms. intohimoja herättävät yksinkertaiset jutut. Oleellisempia ovat varhaiskasvatus ja varsinkin koulut. Niissä pyörivät kaupungin suurimmat eurot ja niihin liittyvät suurimmat epävarmuudet: Kasvava tuen tarve, oppimisen tulokset, henkilökunnan jaksaminen ja budjetin riittävyys.
Strategiassa on lapsiin ja nuoriin liittyviä tavoitteita ja osin myös toimenpiteitä: 3. sektorin yhdistysten lisättyä tukea, työpaikkoihin ja yrityksiin tutustumisia… Mutta paljon on vielä tehtävä. Tilanne pahenee ja myös kustannukset nousevat koko ajan. Rahaa kuluu, mutta sillä ei loputtomiin kaikkea korjata. Mistä kaivamme koululaisten motivaation ja oppisen halun? Miten varmistetaan oppimiseen rauha ja taataan koulujen turvallisuus? Samat ongelmat koskevat koko maata, eikä meillä ei tähän valmiita lääkkeitä ole.

Yritetään yhdessä löytää ratkaisuja. Jollain konstilla pitää koulujen tilanteen haastavuutta vähentää. Koulutuksen tahto ja arvostus ovat monilla kovasti hukassa. ”Asiakkaalta” itseltään ei saa vaatia juuri mitään. Opettajat nähdään palvelijoina, eikä se ole oikein. Kaikista toimista onkin muistettava kysyä henkilökunnalta, joka oman alansa parhaiten tuntee.

Terminäkin oppivelvollisuus on väärin. Oikeasti kyseessä on valtava vastikkeeton oppimisen oikeus. Kaikkea ei itse tarvitse keksiä. Luultavasti muualta löytyy hyviä testattuja käytäntöjä, joita voimme soveltaa. Onko ratkaisuina pienryhmien ja erityisopetuksen lisääminen vai kännykkäkielto? Hyvä koulurauha ja oppimistulokset ovat myös merkittävä vetovoimatekijä, kun perheet asuinpaikkaansa harkitsevat.