fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Puolustamme lähikouluja ja -päiväkoteja!

Haluamme jokaiselle lapselle turvalliset ja toimivat perusopetus- ja varhaiskasvatuspalvelut kohtuullisella etäisyydellä kodista. Koulutus-, sivistys- ja varhaiskasvatuspalvelujen pitää olla mahdollisimman lähellä ihmisiä.”

Tärkeitä, ajankohtaisia teemoja, jotka ehkä olisimme keksineet itsekin. Päästiin kuitenkin helpommalla, kun kopioimme ne erään hallituspuolueen kuntavaaliohjelmasta.

Loimaalaisille on vakuuteltu, että investointivaraa on, mutta käyttötalous on ongelma. Silti emme ymmärrä Alastaron yläasteen, kyläkoulujen ja niiden yhteydessä toimivien päiväkotien sulkemista, mikä samalla vaatii isoja investointeja muualle. Eikä kyläkoulujen sulkemisesta ikinä ole saatu aiottuja laskennallisia säästöjä. Laskelmia toki on helppo tehdä, kuten aiemmissa kuntaliitoksissa.

Käyttötalouden pieneksi porkkanaksi voidaan ottaa tavoite saada Sarkamuseon kunnallinen avustus samalle tasolle kuin muiden vastaavien valtakunnallisten erikoismuseoiden (Lusto ja Siida). Tästä saataisiin vaikka kouluille käyttövaraa 100.000 euroa lisää joka vuosi. Ei tunnu kohtuulliselta, että Loimaa maksaa museotukea kolminkertaisesti Savonlinnaan ja Inariin verrattuna.

Eikä lähikoulujen jatko ilmeisesti kuitenkaan tule kalliimmaksi kuin nyt päätetyt muutokset, investointeineen ja kuljetuksineen.

Ehdotamme nykyiselle hallinnolle, että korjaavat kouluverkkopäätöksensä, kuten jo tekivät kaupungin tarjoamien kesätöiden kohdalla. Lähivuosina nähdään, jatkuuko korona-aikana alkanut maallemuuton trendi. Lähikoulut ovat oleellinen osa tätä kehitystä tukevaa kaupungin vetovoimaa. Päätös pitää tehdä pikimmin, jotta syksyn koulutyö voi jatkua totutuissa puitteissa.

Etätyöt, seutukaupungit, turvallinen ympäristö, elävät kylät… Toivottavasti nämä ajatukset kelpaisivat Loimaallekin.

Meidän Loimaa

 

Teksti on julkaistu Loimaan Lehden Lukijoilta palstalla 18.3.2021