Meidän Loimaa esitti ryhmäpuheenvuoronsa maanantain 11.11.2024 kaupunginvaltuustossa, kun päätettiin vuoden 2025 veroprosenteista:
”Veden hinnasta on riittänyt kovasti keskustelua. Aihe tulee kaikkia lähelle ja siihen on helppo ottaa kantaa. Isompia asioita menee täälläkin yhdellä kopauksella. Veroprosentit pidetään entisellään, mikä on tässä tilanteessa ensi vuodelle paras arvaus. Vuodesta -26 eteenpäin kuntien talous voi sitten ollakin ihan sekaisin. Huonossa tapauksessa silloin joudutaan keskustelemaan paljon veden hintaa suuremmista asioista.
Vedestä kuitenkin muutama sana:
Veden hinnan nostotarve on synnytetty myymällä palvelua ja erinomaista tuotetta alihinnalla ainakin 20 vuotta. Verkoston riittäviä korjauksia ei ole ajoissa tehty, eikä korjaustarpeisiin ei ole varauduttu. Uusi toimisto/varasto oli turhan kallis ja olisi sellaisena pitänyt jättää rakentamatta. Sillä olisi korotustarvetta voinut loiventaa. Laitoksen nykyinen johto ja johtokunta ovat tähän ”syyttömiä”. Samoin nyt kärsitään puhdistamon liisauksen koroista, vaikka siihen projektiin oli rahatkin jo kassaan kerätty.
Jälkiviisaus sikseen. Oleellista olisi saada kaikkia koskevat verkoston ja palvelun olemassaolon perusmaksut vähän
ylemmäs. Vesilaitoksen kustannuksista suurin osa on kiinteää kulua ja varsinaisen tuotteen kustannus on hyvin pieni. Olemme vaihtoehdoksi esittäneet, että teollisen tason käyttäjille voisi tehdä omat sopimukset, jolloin korotusten vaikutukset eivät heille tulisi liian raskaiksi. Vesilaitos voi nyt päätetyn korotuksen jälkeen velkarahalla nostopaineita tasoittaa, mutta kokonaan ei korotuksista luultavasti päästä vieläkään. Taloudenpidon pitää olla tiukkaa ja siinä on johtokunnalla vahtimisen paikka. Vesilaitoksen mahdollisten tarkkojen säästöjen määrittämiseen ei meidän osaamisemme riitä. Sen kuitenkin tiedämme, että pää pensaassa yleisön painetta ja tulevia vaaleja peläten talousongelmat lykätään vaan eteenpäin. Vesilaitoksen tarvitsema ensi vuoden liikevaihdon lisäys maksaa loimaalaiselle keskimäärin kolmen tupakka-askin verran vuodessa. Tai yhden karkkipussin joka toinen kuukausi. Kuten edellä mainitsin, niin kuntien talouden tulevaisuus on täysin auki. TE-uudistuksen kustannukset, SOTE kiinteistöjen vuokrat ja vuokraamisista luopuminen, sekä jossain vaiheessa tuleva valtionosuusuudistus tulevat todennäköisesti aiheuttamaan paljon harmaita hiuksia.”