fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Syntyykö Rantatori vai Torinranta?

Meidän Loimaan viime viikon Strategiailtamissa saatiin melko pitkälti ratkottua varhaiskasvatuksen investointitarpeet, keskustan koulujen ja niihin liittyvän liikuntatilan järjestelyt, kaupunginhallinnon tilatarpeet ja vähän muitakin asioita. Myös maatalouden kannattavuusongelmat ja paikallinen energiaomavaraisuus tuli selvitettyä, mutta näihin tarvittiin jo ryhmän ulkopuolistakin asiantuntemusta. (Kiitos raikkaasta keskustelusta T. Pietilälle.)
 
Valmiiksi tuli myös torin ja jokirannan suunnitelma, josta on alustava havainnekuva ohessa. 
 
Tasan 100 vuotta sitten huomattiin torin olevan väärässä paikassa ja silloin se saatiin siirrettyä. Nyt se on taas väärässä paikassa ja alkuperäiseen tarkoitukseensa myös tarpeeton.
Keskustasuunnitelmaa ollaan aiempien suunnitelmien pohjalta konsulttityönä päivittämässä. Meillä ei ollut käytössä aiempaa suunnitelmaa, ei tietoja päivityksistä, eikä otettu suuria paineita kaavasta, budjetista tai muista yksityiskohdista. Valmista syntyi kuitenkin, eikä kustannustenkaan pitäisi pilviin saakka nousta. Ainakin suunnitelma syntyi edullisesti. Toivottavasti siitä on edes keskustelun herättäjäksi.
 
Torikaupan ja tapahtumien kenttä siirtyy rantaan. Siellä on joen lisäksi jo valmista vehreyttä ja ympäröivä rakennuskantakin on nykyistä toria viehättävämpi. Syntyy oikea ”vanha kaupunki”.
Nykyiselle torille sopisi vaikka asuinrakentamista, mutta luultavasti siihen on parempi saada jotain ”palvelujen keskustan” vetovoimaa tukevaa toimintaa.
Pohjakartta Loimaan Jankko, muokkaus M. Ylitalo

Kuvan numeroiden selitykset: 1) Katutasoon korotettu rantakenttä, jonne mahtuu myös kioskeja ja kesäterasseja. 2) Uusi esiintymislava. 3) Kivimuuri, penger, rantapolku ja isompi laituri. 4) Kävely-/pihakatualue. 5) Puretun kaupungintalon tontilla parkkipaikkaa ja puita. 6) Nykyisellä torilla iso leikkipuisto tms. vetovoimainen viihtyvyytekijä. Viihdekylpylä ei taida mahtua budjettiin. 7) Puretun taxikopin kohdalle puurivejä ja parkkitilaa. 8) Mahtuu vielä muutakin? Liikennepuisto, johon saa talvella luistelukentän? Näin saadaan rautatieasemalta rantaan saakka vehreä viihtyvyyskäytävä. Vanha E-liike on kuvassa vielä purkamatta. Mitä siihen?

Yllä olevan tekstin kirjoitti Meidän Loimaan puheenjohtaja Matti Ylitalo tiistaina 22.8.2023 ”strategiailtamissa” käytyjen keskustelujen pohjalta. Teksti julkaistiin Loimaan Lehden Lukijoilta-palstalla lauantaina 2.9.2023. 

Tunnelmia Meidän Loimaan Strategiailtamista 22.8.2023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *