fbpx
Siirry suoraan sisältöön

VÄKILUKU KASVUUN PALVELUT SULKEMALLA? -ja muut aprillipilat

Sijainti, sijainti, sijainti! Kolme tekijää, jotka vaikuttavat eniten asuntokaupassa. Jo myynti-ilmoituksessa ilmoitetaan matkat lähimpään kauppaan, apteekkiin, kouluihin ja päivähoitoon.

Loimaalla on paljon lääniä ja monia aktiivisia kyläyhteisöjä. Esimerkkinä Kojonkulma ja Virttaa, joissa talkoilla on saatu paljon aikaan kylän viihtyvyyden parantamiseksi.

Kylille on kasvatettu juuria, on sukutiloja, uusia asukkaita, nuoria, lapsia ja varmasti lisää tulossakin. Luonto on läsnä ja maaseutu eläimistöineen. Jotta asukkaita saadaan lisää ja jotta nykyiset jäävät, palvelutkin tarvitaan.

Oletamme, että palveluiden keskittäminen keskustaan on ollut jo pidempään suunnitelmissa. Kylien annetaan hiipua, vaikka toisin annettiin ymmärtää. Eikö keskustasta liikenne kulje kylille päin ollenkaan?

Puhutaan väkiluvun kasvun ja maaseudulle muuttamisen puolesta. Samaan aikaan kouluja suljetaan, palveluita keskitetään, mistä maaseudun autioituminen syvenee.

Pitkät koulupäivät, pidemmät kuin työpäivät. Eivät lapset jaksa. Kun koulu näkyy ikkunasta, ei lapsi ymmärrä, miksi matkataan toiseen kouluun. Eivät ymmärrä vanhemmatkaan.
Kuntavaalien siirto asettaa nykyisen valtuuston tiukkaan asemaan. Koulut alkavat syksyllä ja osa kyläkouluista joutuu sulkemaan ovensa.

Päättäjät pystyvät ottamaan koulujen sulkemispäätökset uudelleen käsittelyyn. ”Pause” -nappia voidaan painaa. Koulujen sulkemispäätöksien säästöt on tehty kirvestä käyttäen.

Tulevaisuuteen on katsottava pidemmälle kuin omiin varpaisiinsa, omiin askeliin.

Kyläkoulujen, virkeiden kyläyhteisöjen puolesta
Meidän Loimaa

Teksti on julkaistu Loimaan Lehden Lukijoilta palstalla 13.4.2021