fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Vuoden viimeinen

Meidän Loimaan ryhmäpuheenvuoro vuoden viimeisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 12.12.2022 puheenjohtajamme Matti Ylitalon esittämänä kuului näin:

”Uuden strategiakauden ensimmäinen talousarvio on silausta vaille valmis. Valmistelu ja viilaukset on saatu tehtyä oikein hyvässä yhteishengessä. Kiitos siitä kaikille asiaan osallistuneille. Pientä säröä toki on tullut ihan loppumetreillä, mutta kai sekin kuuluu asiaan.

Valmistelu on ehkä ollut helpompaa, kun kaupungin talous ei ole totutun ahtaalla. Valtion avoimen velkapiikin avulla on pari vuotta kuntataloutta paikattu ämpäritolkulla. Tulokset ovat olleet pulleita ja useimpien kuntien tasekin yhtäkkiä kunnossa. Myös kuluvan vuoden osalta Loimaan ylijäämä kasvaa paljon virallista ennustetta suuremmaksi. Ylijäämän taustalla on nouseva verokertymä ja erikoissairaanhoidon vähäisempi käyttö, mihin ei selitystä vieläkään ole tiedossa.

Jatkossa Loimaa hyötyy taloudellisesti myös Sotesta ilman omaa ansiotaan. Ikääntyvän väestön terveydenhoidon nousevat kustannukset kaatuvat sote-alueelle. Palveluiden kohtalo nähdään sitten myöhemmin.

Soten jälkeenkin kaupungille jää hoitoon isoja asioita. Usein nämä kuitenkin kuitataan vaan annettuina tosiasioina ja niihin kohdistuvat suuret budjettiylityksetkin ovat kategoriassa ”Näin nyt vaan kävi, ei niille mitään voi”. Varhaiskasvatuksen ja koulujen nettokustannukset ovat lähes 20 miljoonaa.
Tehostetun tuen piirissä on noin 15% koulujen oppilaista. Työttömyyden kuntaosuusmaksut ovat yli miljoonan vuodessa. Tämän kokoluokan asioista meidän pitäisi jatkossa aktiivisesti keskustella. Oppimistulokset, ryhmäkoot, inkluusio, opettajien jaksaminen, työelämästä syrjäytyminen… Tiukkaan keskusteluun kuitenkin nousevat periaatteelliset pikkuasiat: Työttömien ajokorttiavustus, teollisuustontin luovutushinta, Pride-liputus… Onneksi ei sentään koiravero. Siihen menisi puolet hallituksenkin kokouksista.

Saadaanko pikkuasioillakin kuitenkin positiivisia vaikutuksia? Meidän Loimaan esityksestä saatiin budjettiehdotukseen yksimielisesti korotettua yhdistysten yleisavustuksia sekä nuoriin, hyvinvointiin ja harrastuksiin kohdistettavia avustuksia. Vaikka summat ovat pieniä, niillä voi olla isoja vaikutuksia paikkakunnan elävyyteen ja pitovoimaan.

Juoksevien asioiden jalkoihin jäävät helposti myös strategian tavoitteet ja valitut kärkihankkeet. Niitäkin on nyt meidän muistutuksesta saatu paremmin mukaan ainakin talousarvion tekstiosiin. Esimerkiksi koululaisten työpaikkavierailut olivat putoamassa hallinnonalojen siilojen väliin, kuten pelkäsimme. Toivottavasti toiminta saadaan nyt ainakin hyvään alkuun. Kauppakamarinkin puolesta se on nostettu tulevan vuoden tärkeimpien asioiden joukkoon.

Investointeihin ”varaa on”, mutta korko muuttaa peliä: pelkästään Hirvikosken leasingpäiväkodin vuosikustannus nousee nyt noin 100 t eurolla ja kaupungin koko lainakannan hoitokustannus noussee vähitellen noin miljoonalla, kun vanhoja lainoja korvataan uusilla. Silti ei voida passiivisesti jäädä poteroon makaamaan, kunhan vaan hyviä ideoita ja hankkeita saadaan valmisteltua.

Investointien osalta oleellista on hyvä valmistelu. Erinomainen juttu on budjetin 100.000 varaus ”Investointihankkeiden ennakkosuunnittelu ja valmistelu”. Samaan kategoriaan menee mahdollisen vuokrarivitalon suunnitteluun ehdotuksessa oleva määräraha. Kun nähdään tarkempi kustannusarvio, päätös voidaan nopeasti tehdä muutenkin kuin mutu-menetelmällä.

Liikuntapaikkojen investoinnit luultavasti todetaan tarpeellisiksi ja niitä toivottavasti päästään toteuttamaan. Kokonaan ei pidä unohtaa kyliäkään. Esimerkiksi Virttaan päiväkoti vaatinee sen verran remonttia, että uudenkin hankinta voisi olla hyvä vaihtoehto. Investointien valmistelusta saataneen näidenkin osalta tukevampaa pohjaa päätöksentekoon.”

Kaupunginvaltuuston kokouksen taltiointi on nähtävillä kokonaisuudessaan osoitteessa https://www.youtube.com/live/xxWRBpCIf70?feature=share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *